Per-Anders Karlstad © 2007 • Oversiktsnettet

 

Nyheter

27.03.2007
Opprettet nye hovedlinker. Linker og Nyhetsarkiv med noe info.

31.03.2007
Opprettet nye hovedlinker Wlan, Om meg, Kontakt og endret Home til Hovedside. Ellers lagt inn info og oppdatert.

 


Forskjellen mellom Cat3 og Cat5 er som følger:
Cat5 støtter frekvens (bithastighet) opptil 100MHz per 100m kabel og benyttes vanligvis i lokale nett med hastigheter opptil 100Mb/s.

Cat3 støtter frekvens (bithastighet) opptil 16MHz per 100m kabel. For det meste brukt som tlf-kabel. Støtter hastigheter opptil 10Mb/s.

Både cat3 og cat5 ser noenlunde fysisk like ut, men inne i kabelen er det 4 trådpar som er tvisted. Det er antall tvist per tomme av disse trådparene som bestemmer hvor stor frekvens (bithastighet) disse kablene kan levere.
Per dags dato er det cat6 som er det nye. Denne kabelen har bedre frekvensegenskaper enn tidligere versjoner av cat. Den klarer 250MHz per 100m kabel og kan dermed benyttes på Gigabit-nettverk.
Dermed kommer vi til forskjellen og betydningen av UTP og STP kabel. På en kabel til din pc kan det feks stå UTP Cat5e.

UTP (Unshielded twisted pair):
Kabel bestående av to eller fire par tynne isolerende ledere som ligger i en tynn kappe av plast. Inne i plastkappen er lederene tvunnet for å dempe "antenneeffekten", dvs, utstråling av energi og opptak av støy. Denne er da uskjermet men allikevel den mest brukte i nettverk da det vansligvis ikke er så mye støy at det forstyrrer datasignalene.

STP (Shielded twisted pair):
Denne kabelen er da beskyttet med en metallfolie rundt lederene og en stivere kappe for beskyttelse mot elektromagnetisk støy. Denne kappen (skjermen) er da koblet til kasse-jord i den ene enden, mesteparten av støyen som da treffer kappen vil da bli ledet bort.

STP er lite brukt da den er mer kostbar i innkjøp, samt mer arbeidskrevende å terminere (koble til ender).

 

...tilbake

 


WebansvarligNavn: Per-Anders Karlstad
Mer info: Se blogg