Per-Anders Karlstad © 2007 • Oversiktsnettet

 

Nyheter

27.03.2007
Opprettet nye hovedlinker. Linker og Nyhetsarkiv med noe info.

31.03.2007
Opprettet nye hovedlinker Wlan, Om meg, Kontakt og endret Home til Hovedside. Ellers lagt inn info og oppdatert.

 

Hub(Lag 1)

Fordeler trafikk på flere klienter. Når en klient sender ut info, går denne informasjonen gjennom alle interfacene på hub'en til den treffer rett mottaker. En hub er rett og slett en multiport repeater.

 

Switch ( Lag 2, leser Macadresser )
Switch fordeler trafikken på dedikerte porter. D.v.s når en klient sender data til en annen klient, vet allerede switchen hvilken port den skal til for å nå mottaker. Sikkerhetsmessig er det derfor mye enklere å ’sniffe’ på et nettverk med hub enn med switch. Man kan selvsagt 'sniffe' på et switched nett også, f.eks. ved å benytte et program som heter Cain&Abel kan man spoofe(skjule) sin egen Mac-adresse og koble seg mellom en hvilken som helst klient og dens gateway. På denne måten blir man klientens 'nye' gateway og kan 'sniffe' all nett-trafikk som den klienten produserer.

 

Router (Lag 3)
Er kun en enhet som fordeler trafikk mellom lokalnett igjen.
 Bridge er en enhet som kobler et lokalnett til et annet lokalnett som benytter samme protokoll (eks ethernet, token ring). En bridge tilbyr vanligvis kun en gitt path til et annet tilkoblet lan. En ruter knytter et nettverk til et eller flere andre nettverk som vanligvis da er en del av et Wan ( wide area network ). Ruter tilbyr da opptil flere forskjellige paths til destinasjoner på de omkringliggende nettene. En ruter må derfor ha mer informasjon enn en bridge om de tilknyttede nettene. Denne informasjonen lagres i ruteren ved hjelp av en rutingtabell.

Ps.. i XP kan man kjøre bridging mellom flere nettverkskort. Dette kan være nødvendig om man har en tp-kabel med nett og to pc'er. (da med to nettverkskort i den ene pc'en).

 

 


WebansvarligNavn: Per-Anders Karlstad
Mer info: Se blogg